Malta, waar watersporten een passie is!

In 2018 stond Malta op de 4e plek in de ‘Spartacus Gay index’ van de ‘meest LGBTQ-friendly bestemmingen’. Sinds 2020 staan ze wereldwijd op de 1e plaats. Toen me werd gevraagd of ik het eiland wilde bezoeken, was ik dan ook laaiend enthousiast. Naast het LGBTQ-friendly karakter, wilde ik vooral dit eiland verkennen.

The ‘sunny island’

Het eiland bezoeken in coronatijden heeft zo zijn regels en er is één heel belangrijke: wees gevaccineerd! Op de luchthaven zijn ze zeer streng. Je komt er niet in zonder vaccinatie, wat je uiteraard een veiligheidsgevoel geeft in de periode dat je er bent. Maar eens voorbij de controle, kan je genieten van de warme temperaturen. Malta kan je het hele jaar door bezoeken.  In de winter heb je een aangenaam klimaat. Tijdens de zomer is het puffen en zweten. Zonnecrème is dan zeker geen overbodige luxe.

Goed om te weten

Malta is een eiland in de Middellandse zee. Er naartoe vliegen doe je met Air Malta. Er zijn regelmatige vertrekken vanuit Amsterdam en Brussel. Je geniet van een zeer aangename vlucht met vriendelijk personeel en een goede beenruimte. Drie uur later zet je voet op Maltese bodem.

https://airmalta.com/nl-be

Fotogenieke plekjes

Malta is een prachtig eiland met ontzettend veel unieke plekjes. Wij hebben er een aantal bezocht die zeker niet te missen zijn.

Een eerste tussenstop maak je bij ‘Blue Grotto’. Het is een natuurlijke rotsformatie en is ontstaan door stroming en golfslag. Door de eeuwen heen hebben de elementen een zevental natuurlijke grotten geslagen en als de zon op het water valt, licht dit felblauw op. Je kan een boottrip nemen waarbij je de 7 prachtige grotten kan bezoeken, waaronder de ‘Honeymoon Cave’. Maar vooral het uitzicht op de klif is adembenemend. Vervolgens gaat de tocht verder naar de ‘St-Peters Pool’, een natuurlijk zwemgedeelte in Malta. Via de rotsen daal je af en kan je genieten van duik in de azuurblauwe zee. In Malta vind je meer van deze unieke zwemgedeeltes.

The ‘fishing village’ of ‘Marsaxlokk’  is een volgende stop. Het kleine haventje is bekend om zijn vele decoratieve boten. Op deze bootjes, die “luzzu” genoemd worden, is een oog geschilderd waarvan men gelooft dat dit de vissers beschermt tegen het boze oog. Op zondag staat het stadje bekend om zijn markt. Oh ja… vergeet geen fotomoment in te lassen. Uniek!

Malta is…. Strand

Het hele eiland is bezaaid met leuke plekjes waar je kan zwemmen. Vaak zijn het baaien en rotsen met een directe en veilige weg naar de zee. Maar één van de bekendste plekken is ‘Golden bay’. Heerlijk om hier een namiddag te vertoeven en te genieten van de bars, restaurantjes of een boek lezen in één van de vele strandstoelen. Voor de actievelingen kan je kiezen uit tal van watersportactiviteiten.

Zoek je liever een rustiger plekje. Geen probleem, je vind zeker een mooi plekje ergens op het eiland… en misschien heeft jouw hotel wel mogelijkheden.

Malta is…. Watersporten

Wat Malta zo aantrekkelijk maakt is het grote aanbod aan watersporten. Ook hier is ‘Golden bay’ de place to be. ‘Aquamarine Watersports’ bied je een gala aan watersport activiteiten voor jong en oud.

Wij waagden ons voor de eerste maal in een speedboat tour. Je kan kiezen voor een 1,5 uur of 3 uur durende trip. Kies je voor de 3 uur durende trip dan heb je de ‘3 islands trip’: Malta, Comino en Gozo. Je brengt ondermeer een bezoek aan ‘Popeye village’, ‘Santa Maria caves’ en ‘Santa Maria Bay’. Dan vaar je verder naar ‘Blue Lagoon’, waar je heerlijk kan snorkelen in het helderblauwe water of zelf al zwemmend een bezoekje kan brengen aan één van de vele mooie grotten in het bijzijn van de gids. Verder bezoek je Mgarr ix-xini, een leuke baai in Gozo. Hier kan je genieten van een heerlijk drankje in de beachbar. De kick van de speedboat, ik had het nog nooit ervaren, maar ben er weg van!

‘Aquamarine Watersports’ heeft nog zo veel andere mogelijkheden: jetski met of zonder begeleider, Parasailing, Kayak, Paddle boats, waterski, wakeboarding en uiteraard de bekende banana rides. Voor elk wat wils dus. Wij hebben genoten van ons dagje strand en het smaakt naar meer.

https://www.aquamarine.mt/

Mdina en Rabat

Mdina was de eerste hoofdstad tijdens de middeleeuwen. Het staat bekend om zijn goed bewaarde gebouwen en zijn pittoreske steegjes waar je heerlijk kan in verdwalen. Het is ook het decor geweest voor heel wat films en series zoals ‘game of thrones’. Ga vroeg als je wil genieten van deze plek, want in het toeristische seizoen kan het er druk zijn.

Rabat is een stadje net buiten Mdina. Je kan het beschouwen als een buitenwijk van de stad. Onderweg vind je er restaurantjes waar je ondermeer kan genieten van de lokale specialiteit Pastizzi.

Valetta, Unesco werelderfgoed

Trek een dagje uit om deze parel te bezoeken. Bezoek de St-Johns Catedral en het nationale archeologie museum. Hier dompel je jezelf onder in de rijke geschiedenis van Malta. En voor een koffie of een leuk dessertje, stop je even in ‘Caffe Cordina’, de oudste bar in Valetta. Neem zeker eens een kijkje in de zaak zelf. Je vergaapt je aan de prachtig beschilderde plafonds.

Eten is genieten

Maltezers houden van eten en dat merk je ook aan de porties op je bord. Voor weinig geld kan je hier heerlijk eten. Malta heeft een aantal specialiteiten zoals het Maltese konijn, de ‘Pastizzi met ricotta of Peas’ en de ‘Ftira’, brood gebakken in een steenoven. Heerlijk!

Enkele restaurant tips: Capo Crudo is een award winning restaurant waar je zeker de pasta carbonara moet proeven: een unieke belevenis. Agliolio heeft een prachtig uitzicht over Golden bay en zijn vele watersporters. Je kan er genieten van de Mediteraanse keuken en een heerlijke Maltese wijn of cocktail. Palazzo Castelleti is een restaurant in Rabat waar je ondermeer kan genieten van het nationale gerecht:  slow cooked Maltese Rabbit. Heerlijk! Verbena is een restaurant gelegen in Zebbiegh en laat je ook nu weer genieten van de heerlijke Mediteraans keuken.

Nogmaals, Maltesers houden van eten. De porties zijn er dan ook naar.

https://palazzocastelletti.com

https://verbenamalta.com

https://www.capocrudo.com

Corinthia Hotel, betaalbare luxe

Het 5 sterren Corinthia hotel vind je in St-Julian. Op wandelafstand heb je het centrum met tal van uitgaansmogelijkheden en shopping plezier. Het hotel is een waar paradijs voor de foodies en welness liefhebber.

Foodies vinden er tal van restaurants naar ieders budget. Een aanrader is ‘Henry J Beans’. Dit Amerikaans grill restaurant biedt heerlijke grillgerechten aan en laat je genieten van fantastische cocktails. Voor de grote eters… je bent in Malta, dus ook hier grote porties.

Voor de verfijndere keuken kan je reserveren in één van de award winning restaurants ‘Caviar & Bull’ of ‘Susurrus’. Het eerste restaurant staat bekend om zijn grote selectie van verse vis. ‘Susurrus’ heeft een menu dat geïnspireerd is op de Mediteraanse keuken met een vleugje van de Zuid-Amerikaanse keuken.

Uiteraard zijn er nog tal van andere restaurants te ontdekken in dit hotel: ‘Don Royale’ met de Italiaanse keuken, ‘The Edge restaurant’ en de ‘White Olive Restaurant’. ‘s morgens kan je trouwens genieten van een luxueus 5 sterren ontbijt buffet.

Genieten doe je ook in de ‘Apollo Spa’. Je kan hier kiezen uit tal van behandelingen en massages. Reserveren is de boodschap.

Wil je gewoon even genieten van een duik of een boek. Je hebt de keuze uit tal van zwembaden . Achteraan kan je ook een duik wagen in de zee. Je hebt een directe toegang vanuit het hotel.  

De kamers zijn zeer luxueus en zijn prijs meer dan waard. Het personeel is heel internationaal en staat je graag te woord in heel wat talen, zelfs in het Nederlands.

https://www.corinthia.com/st-georges-bay/

St Julians, het uitgaansparadijs

Op wandelafstand vind je dit leuke centrum, met tal van terrasjes, restaurants, discotheken, bars en een shopping paradijs. Hier vind je ook de enige gaybar van het eiland, Michelangelo. Deze leuke bar/discotheek is elke dag geopend. Geniet van een drankje en de leuke muziek. In het weekend is het er heel druk, wees op tijd.

https://michelangelomalta.com

Malta… tot ziens!

Deze korte trip heeft me verschillende leuke plekjes laten ontdekken in Malta. Het heeft me doen watertanden van de heerlijke gerechten, de stranden en watersporten. Het is ‘een kort bij bestemming’ die je het hele jaar kan bezoeken. Gewoon even weg, een actieve vakantie of een culturele uitstap met vrienden, familie of gewoon alleen.

Malta verdient zeer zeker de eerste plek van het meest LGBTQ-friendly eiland. Het eiland telt slechts één gaybar, maar wekelijks zijn er tal van events waar LGBTQ’s elkaar ontmoeten: op een party, bar of beach. Check de kalender. 

Kom ik terug? Zeer zeker… er zijn nog zoveel leuke plekken om te ontdekken op dit prachtige eiland. Tot ziens Malta!

https://www.visitmalta.com/

Corinthia hotel
Henry J. Bean’s restaurant

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.