Café Twilight: ‘het is misschien gewoon op een terras zitten, maar het is wel allemaal samen op een terras zitten’

Café Twilight is een bekende naam in het LGBTQI leven van Antwerpen. Na een succesvolle uitbating in de Van Schoonhovenstraat aan het Centraal Station, kan je het al vele jaren terugvinden aan de stadsschouwburg waar menig toerist, marktbezoeker, theaterbezoeker en de LGBTQI gemeenschap met een glimlach worden ontvangen door Thomas en Nico en hun team. En met een ‘after corona’ pride editie, tijd om eens te kijken hoe het met hen gaat.

Thomas, Nico en jij hebben 4 jaar geleden Twilight overgenomen. Waarom zijn jullie ooit in dit avontuur gestapt?

Nico en ik hadden altijd al het idee om een zaak te openen. Ons eerste idee was een dagzaak . We hadden toen ook tegen elkaar gezegd dat als Twilight ooit te koop zou staan, het een project voor ons was. Nico werkte hier toen als flexi-jobber. Hij kende de zaak dan ook heel goed. Toen het over te nemen stond hebben we de stap gewaagd. We wilden ook de LGTBQI stempel behouden van vroeger.

Hoe is het om als koppel een zaak te runnen? Horeca is immers  een zware sector.

Absoluut. Het is natuurlijk een beetje leren en ondervinden. Soms moet je eens een stap terugnemen en zeggen ‘nu zijn we een koppel en geen collega’s.’  Buiten dat, ieder moment we samen vrij hebben  en zelfs de momenten dat we hier zijn is het altijd prettig werken. Het is als werken met je beste vriend.

Vullen jullie elkaar aan? Ben jij bijvoorbeeld ‘de strenge’ en Nico ‘de rustige’?

Ik denk dat dat van moment tot moment afhangt. Maar ik denk dat ik meer de persoon ben die de puntjes op de i zet en iets strenger ben, terwijl Nico de grote knuffelbeer is. Op zich gezien is dat goed. Ik kan soms het strenge moeilijk afzetten en Nico kan het soms moeilijk aanzetten. In dat opzet vullen we elkaar aan.

Vind je zelf dat Twilight gegroeid is de afgelopen 4 jaar?

Ik kan alleen maar ja zeggen als we kijken naar de resultaten. En die zijn er wel. Het is fijn mensen te zien terugkomen op zaterdag en zondag met de markt. Dat streelt je ego wel.

En toen kwam Corona en alles moest dicht. Hoe hebben jullie die periode ervaren?

Ik denk dat wij bevooroordeeld zijn in het feit dat we al gewoon waren samen te werken en te leven. We hebben overleefd door heel veel klusjes te doen die al jaren bleven hangen. Zoals interieur veranderingen in de zaak zelf. En vooral: tijd nemen voor onszelf.

Er zijn heel wat zaken gesloten na Corona. Hoe zie jij de toekomst van het LGBTQI life in Antwerpen?

Ik denk dat als we als LGBTQI horeca willen blijven bestaan, we heel inclusief moeten zijn.  We mogen niet meer specifiek werken op één doelgroep. Dat lukt gewoon niet meer.  Dat is natuurlijk het positieve gevolg van het feit dat wij als gays meer geaccepteerd worden op andere plaatsen.  Dat zorgt er dan ook voor dat wij moeten zorgen dat andere mensen zich ook goed voelen in onze zaken.

Denk je dat er ruimte is voor nieuwe zaken?

Ik denk het wel. Het enige dat je moet doen is gewoon heel zeker zijn van je concept. En niet enkel zoeken naar een concept dat jij en je vrienden graag doen, maar een concept voor een breder publiek.  Als je ziet dat je buren of vrienden van je buren graag naar dat concept willen komen, go for it. Als je merkt dat enkel je vrienden het fantastisch vinden, herbekijk het dan nog eens.

De pride komt eraan. Jullie hebben de voorbije jaren het succesvolle concept ‘roof of love’ gedaan. Wat zijn jullie plannen nu voor de ‘after corona’ editie?

Aangezien het dit jaar zittend moet gebeuren hebben we ervoor gekozen om 2 events te doen op onze eigen terrassen. Dat is op woensdag 11/8 Bingo met Mme Babelutte, Mary Me-Not en Vinyl  Desertstorm. De start is om 17 uur en het gaat heel leuk zijn met heel veel leuke prijzen.  We hopen uiteraard op goed weer, maar zelfs bij regen kunnen we vrij veel mensen plaatsen op ons extra groot overdekt terras.

https://www.facebook.com/events/513234816659202

Op zaterdag 14 augustus doen we ook de zittende formule van Terrazza met de meisjes van Mask’ara en Zsa Zsa Lamor, Sam Gooris en Mary Me-Not. Er zal ook een tombola zijn met heel veel leuke prijzen. Maar het is vooral de bedoeling  je gewoon even te amuseren. Het is misschien gewoon op een terras zitten, maar het is wel allemaal samen op een terras zitten.

https://www.facebook.com/events/145069034377510?ref=newsfeed

En volgend jaar terug een Roof of Love?

Als het wordt toegelaten, met heel veel plezier!

Happy pride Thomas!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.