Matthias De Roover is als huidige Mister Gay Belgium aan een boeiend jaar bezig. Hij werd verkozen tot 1st runner up tijdens Mister Gay Europe, is volop bezig met zijn campagne van meer diversiteit in de sport en maakt zich klaar voor de Mister Gay World verkiezing in Zuid-Afrika.
Mathias je bent nu een half jaar MGB. Hoe bevalt het jou?
Heel goed eigenlijk. Ik had het nooit verwacht, maar vind het leuk. Omdat je heel wat kan betekenen voor jongeren in de sport. En we moeten eerlijk zijn. Ik kom op plaatsen waar ik anders nooit kom.
Bij Mister Gay Europe ben je first runner up geworden. Wat betekent dit in jouw planning?
Ik moet voor MGE niet veel doen. Het is een mooie plaats, maar er heerst toch wel ontgoocheling.
Laten we het hebben over jouw projecten. Je bent een voetballer en je hebt sport als belangrijkste thema genomen. Wat gaan jij en de Pro League juist doen?
We gaan werken rond het diversiteitsweekend. Er zijn cornervlaggen en regenboog armbanden waarmee alle 1e en 2e klasse voetbalclubs gaan voetballen in het weekend van 28 en 29/2. Ik ga die pakketten zelf overhandigen aan de eerste klasse clubs om hen te tonen wat de onderliggende boodschap is van de kapiteinsband. Ook ga ik de aftrap geven van de matchen Waasland-Beveren tegen Anderlecht en Zulte – Waregem tegen Kortrijk in het regenboogstadion (hoe toepasselijk) om diversiteit meer in de kijker te zetten, om het meer bespreekbaar te maken en om het effectief naar de stadions te brengen.
Ben je niet bang voor spreekkoren van de harde kern?
Zeker en vast. Dat zijn zaken waar je rekening mee moet houden. Maar je bereid je daar ook op voor dat die gaan komen. Ergens is dat wel verkeerd. Maar toch vind ik het belangrijk om hen te laten zien wie ik ben. Ik wil de boodschap brengen dat je negatieve reacties anders moet interpreteren en daarboven moet staan. Veel mensen roepen nog zaken zonder te beseffen welke gevolgen ze hebben naar anderen toe. En dat wil ik aankaarten.
Wat ben jij met de Belgische voetbalbond overeengekomen over die spreekkoren?
Er is een handleiding gemaakt vanuit de Pro League. Met de voetbalbond hebben we een diversiteitsproject gedaan met heel veel jongeren die ze dan op de Koninklijke voetbalbond presenteerden. Ik kom op de website van de voetbalbond als aanspreekpunt en contactpersoon voor jongeren die vragen hebben over hun eventuele geaardheid.
We hebben onlangs een scheidsrechter gehad die uitgekomen is voor zijn geaardheid en die nooit beseft had dat dit zo een media aandacht zou krijgen. Wat vind je ervan?
Robin zit ook in onze campagne video. Ik ben daar heel blij om. Hoe meer aandacht zoiets krijgt, hoe belangrijker het wordt. Het toont aan dat de media er ook veel aandacht aan wil geven. Het is belangrijk zo een verhaal te brengen. Je ziet dat diversiteit zichtbaar wordt en meer en meer mensen zetten de stap om zich te Outen.
Nochtans zeggen sommige mensen: dit is een privé aangelegenheid. Die man moet gewoon zijn werk doen en dat hij gay is, moet hij niet in de pers brengen.
Dat klopt, het is een privé aangelegenheid. Maar zolang er spreekkoren blijven, is het belangrijk om deze privé aangelegenheden naar buiten te brengen. Zolang er homofoob gedrag is, moet het onder de aandacht blijven. En ja, dan is het belangrijk dat deze privé aangelegenheid gebracht wordt.
Hoe belangrijk is het dat een Belgische voetballer uit de hoogste klasse zou uitkomen voor zijn homoseksualiteit?
Als iemand dat doet, moet de persoon in kwestie beseffen welke impact dit zal hebben en moet die er ook volledig klaar voor zijn. Maar ik denk wel dat het een grote impact kan hebben in het Belgische voetbal. Maar ook in het mondiale voetbal. Ok, ik ben ook een voetballer die uit de kast is gekomen, maar ik speel in 3e provinciale en niet in de hoogste klasse. Maar ik denk wel dat als iemand het doet dat het een positief effect heeft op sponsors en dat vele jongeren naar die persoon gaan opkijken. Het zou een belangrijke stap zijn naar outing in de sport.
Wat is de ‘sports for all’ campaign?
Sport moet voor iedereen zijn en iedereen moet zichzelf kunnen zijn in de sport. Heel veel mensen willen eraan meewerken. Het is dan ook belangrijk dat heel veel mensen de video delen, want het geeft een sterk signaal.
Nochtans zijn er in andere sporttakken al heel wat LGBTQ’s uitgekomen voor hun geaardheid. Hoe belangrijk is hun bijdrage voor de sport?
Je moet een verschil maken tussen groepssporten en individuele sporten zoals schoonspringen of tennis. Voor heel veel individuele sporters is dit een belangrijk signaal. Het is ook in sommige sporten eenvoudiger om hiervoor uit te komen. Maar we hebben het ook in andere sporten nodig. Sommigen zijn ook bang ervoor uit te komen omdat ze denken minder sponsors te krijgen of de reactie van het publiek. En dat zou niet mogen.
We hebben sinds kort in de gehandicapten sport ook een nationale voetbalploeg. Ga je daar iets rond doen?
Ik wil me inzetten voor elke sport. G-sport gaat zelfs nog een stapje verder. Ik denk dat het niet eenvoudig is voor iemand die én gehandicapt is én LGBTQ en daarvoor moeten uitkomen. Je moet dit zeer goed ondersteunen. Dit zijn zaken waar ik echt rekening mee wil houden.
Jouw volgende doel is Mister Gay World in Zuid-Afrika. Kijk je er naar uit?
Het zal mijn eerste keer in Zuid-Afrika zijn en ik kijk er dan ook echt naar uit.
Hoe schat je jouw kansen in?
Laten we het met een quote zeggen: ik ga niet naar daar om de toerist uit te hangen.
Draait MGW vaak rond het uiterlijk?
Als je kijkt naar de winnaars van de afgelopen jaren zijn er wel heel wat tussen met een goede Six pack. Maar aan mij om het tegendeel te bewijzen dat het hier niet om draait.
Succes op MGW!