Na 45 jaar Roze Zaterdag in Zeeland

Roze Zaterdag wordt al 45 jaar georganiseerd, telkens in een andere stad in Nederland en is bedoeld om bewustwording en acceptatie van LHBTIQ+ op gang te brengen. De 46e editie vindt voor het eerst in Zeeland plaats. En dat gebeurt meteen goed. Er is een jaarprogramma met educatie, informatie, kunst en cultuur. Hoogtepunt van het jaar is de Roze Zaterdag op 17 juni met optredens van o.a. Gerard Joling, Johnny Logan, Frenna, Mart Hoogkamer en Ruth Jacott, een informatiemarkt en een parade. Jaarlijks komen er tussen de 10.000 en 20.000 bezoekers naar deze dag. Dat zijn niet alleen mensen uit de LHBTIQ+-doelgroep, Roze Zaterdag is er juist voor iedereen.

Zaterdagmiddag en begin van de avond treden er op de Grote Markt verschillende artiesten op die jongeren aantrekken. Zoals sing&songwriter Bram Houg (bekend van The Voice), Belle en de zeer populaire rapper en zanger Frenna.  De jongeren kunnen ook genieten van verschillende party’s met dj’s. Zo is er in de Grote Kerk ‘Thank Gay it’s Saturday’ met o.a. Lady Bee, Sam Blans en Preztone. Ook zijn er in verschillende Goese horecazaken nog roze party’s.  

Vanaf 19.00 uur is er een gezellige familieavond op de Grote Markt. Brigitte Nijman en Laura Vlasblom (van Frizzle Sizzle) zingen als duo ‘Back to Waterloo’ de grootste hits van ABBA. Grote Nederlandse namen als Mart Hoogkamer, Gerard Joling en Ruth Jacott komen ook naar Goes. Daarnaast is mister songfestival Johnny Logan ook geboekt.  

Wie van klassiek houdt moet zeker een kijkje nemen in de historische stadshaven, want daar zal de “Drijvende Diva” om 11.30 & 13.00 aria’s van Mozart en Puccini ten gehore brengen.Verder is er de openlucht Pride Photo expositie is te bewonderen in de Zusterstraat en in het Historisch Museum De Bevelanden is de expositie ‘MENS! the world is yours, but also ours’ te bezoeken. Filmliefhebbers kunnen terecht bij de Davinci bioscoop en bij ’t Beest, en op het Bleekveld is er een informatiemarkt. Vaste ingrediënten van Roze Zaterdag zoals een oecumenische kerkdienst en een regenboog parade staan ook op het programma.

Ook op andere momenten in 2023 zijn er ‘roze’ activiteiten in Zeeland waaronder exposities in verschillende Zeeuwse musea, filmavonden in verschillende Zeeuwse filmhuizen en een congres bij hoofdsponsor Dow in Terneuzen.

Meer info op www.rozezaterdaggoes.nl en je kan hier het interview beluisteren dat ik had met Tom de Koning.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.