Ik had mezelf een weekendje Luik geboekt: treinticket betaald, hotel
geboekt…. alleen wat moest ik bezoeken? Een mailtje naar de toeristische dienst van de Provincie Luik en snel schotelden ze me een fantastisch programma voor.
A ‘city walk’ in Luik
Het viel me op dat er weinig fietsers waren in de stad en het werd me snel
duidelijk waarom. De stad ligt in de Maasvallei en slechts 2 straten buiten het centrum zijn de straten zo steil dat zelfs een elektrische fiets het moeilijk zou hebben. En dat is mijn eerste tip: neem goede wandelschoenen mee, want die heb je zeker nodig!
Achter het stadhuis kom je in een andere wereld terecht. Deze van natuur en rust. Na 10 minuten klimmen heb je een prachtig zicht over de stad en sta je zowaar tussen de koeien. De toeristische dienst gaf me een geweldige Vlaamse gidse, Maria Lormans. Zij heeft me in de 3 uur durende wandeling prachtige dingen laten zien in en uit de stad. Want laat het duidelijk zijn, blijf niet in het centrum. Buiten de stad zie je natuur, oude vestingen en nog zo veel meer. Tip twee: boek een stadstour met een gids. Het is zeker de moeite waard.
De stad is bekend om zijn beroemde TGV station gebouwd door Calatrava. Deze architect is ondermeer verantwoordelijk voor het metro station in Valencia, ‘the turning Torso’ in Malmö en ‘the World Trade Center Oculus’ in New York. Ook nu weer kreeg ik een fantastische Vlaamse gids ter beschikking. Gilbert Schiepers woont al heel zijn leven in de stad en kent het station van binnen en van buiten. Hij vertelt je over de bouw, de verborgen plekjes en de technische hoogstandjes. Tip drie: boek ook hier een gids.
Wat te doen en wat te bezoeken?
Fan van cultuur? Ga dan ‘La Boverie’ bezoeken. Dit museum heeft naast tijdelijke tentoonstellingen ook een vaste collectie in de kelder. Klassieke en moderne kunst staan er mooi naast elkaar.
Een wandeling door het park of een boottochtje op de rivier brengt je tot bij ‘Cité Miroir’. Dit oude zwembad is omgebouwd tot een cultuurtempel met tentoonstellingen, muziek en film. Ze hebben ook hier weer vaste tentoonstellingen.
Maak je een wandeling door de stad om te shoppen, stop dan even bij ‘Le Pot au Lait’. Het is gelegen in de straat ‘Soeurs de Hasque’, een wandelstraat in hartje Luik. Je bent verbluft van de plek. Je wandelt binnen in een sprookjesachtige sfeer. Elk stukje van de bar is kitscherig, feeëriek of scary. Verbluffend!
Luik culinair
Zeg nooit tegen een Luikenaar dat de Luikse wafel overal hetzelfde is. Hij zal verbolgen zijn. Proef hem en je weet dat hij daar net iets beter smaakt. Maar waar ik echt naar op zoek was waren de ‘Luikse balletjes’. En dan is er maar één plek: Café Lequet. verwacht geen ‘fancy’ restaurant en opgedirkte obers. Het is net een bruine kroeg waar de baas zelf je bord komt brengen en waar je zit aan houten tafels. Maar de balletjes met een saus van Luikse stroop is o zo lekker. De beste lunch in lange tijd. Wees er op zondag wel snel bij. ‘La Batte market’ is beroemd en net naast het restaurant. Vol is vol!
‘Carré Noir’ is bekend om zijn artisanale pralines. Mélanie Lemmens won een zilveren medaille voor haar ‘Vietnam’ praline in London. Trakteer jezelf op een doosje. Van elke hap blijf je genieten.
Heb je wel zin in een gezellige, donkere kroeg, maar dan niet zo’n ouderwets geval alwaar de tapijtjes op tafel liggen en nostalgische muziek uit de luidsprekers schalt? De oplossing heet ‘het jeneverhuis’ ofwel ‘La Maison du Peket’; een moderne bar in een eeuwenoud pand vol gangetjes, kleine kamers, trappen en zelfs een waterput! De Luikse jenever is zeer bekend en je kan er een schaal bestellen met 12 verschillende soorten jenever. Genieten maar!
(Gay) uitgaan in Luik
‘s Avonds een stapje in de wereld zetten? Dan moet je in de wijk ‘Carré’ zijn. Met zijn smalle straatjes en zijn vele barretjes is het de place to be. Maar verwacht geen vroege vogels. De meeste bars gaan pas open om 22 uur en sluiten in de vroege uurtjes. Rond middernacht is er geen doorkomen meer aan. Iedereeen staat op straat te genieten van zijn of haar drankje. Het is ook de ontmoetingsplaats voor de andere Waalse stadsbewoners. Het is ook daar dat je het kleine LGBTQ life ontdekt. Luik heeft een aantal gezellige bars, een sauna, een cruising bar en een fetish bar. Dus voor elk wat wils.
Wat een onbekende wereld leek, eindigde in een prachtig avontuur in een mooie stad. Ik keer zeker terug… nu jij nog!