25j Pride tekeningen van Jan Scheirs: ‘Pride Drawings’

Jan Scheirs is voor mij één van de meest talentrijke kunstenaars in het Antwerpse. Al 25j brengt hij ‘momenten’ van verschillende prides in beeld via zijn tekeningen. Tijd om zijn beste werken aan het publiek voor te stellen? Hij doet dit op een speciale locatie. Je kan tot 6 september 2019 zijn werken bewonderen in bistro Mr Hulot, Grote Pieter Potstraat 36, 2000 antwerpen.

Dag Jan, dit jaar sta je op Antwerp pride met ‘pride drawings’. Hoe ben je op het idee gekomen?

Ik ben begonnen op de Brussels pride in 1996. Elke keer ik daarna na de prides ging ben ik gestart met die te tekenen. Voor mij zijn dit oefeningen in het vatten van het moment. Ik vind dat een zeer leerrijke manier van werken om het moment dat zeer vluchtig en snel is te omvatten in een paar lijnen. Een geslaagde tekening is wanneer andere mensen die ook aanwezig waren in jouw tekening hun moment herinneren. Daarom dat ik ook graag theatervoorstellingen doe en die te capteren in 30 tekeningen. In een paar seconden moet je een bepaalde scene vatten. Het verschil met theatertekeningen, waar ik heel zwart-wit werk, is dat pride heel kleurrijk is. Dat maakt het een beetje moeilijker omdat je met 5 tot 7 potloden tegelijkertijd in je handen werkt. Het gaat ontzettend snel. Een stoet gaat snel en na 1 minuut is die al voorbij. Dat is een enorme uitdaging voor mij. Ik leef op dat moment als een surfer op een grote golf die je moet hebben. Het is een enorme adrenaline stoot. Achteraf zie je dan wat die tekeningen met zich meebrengen. Van die 30 tekeningen mag je toch wel verwachten dat er een 5 tal goede bij zijn.

2j geleden vroeg Bart Abeel me of ik niets wou doen met mijn pride tekeningen. Dit jaar met het thema ‘Riot’ is het een opportuniteit.

Ik ben goed bevriend geraakt met de eigenaars van ‘bistro Mr hulot’. Een half jaar geleden was er al eens de vraag van hen om tekeningen van mij in de zaak te hangen. Toen kwam het idee om de tekeningen te laten zien tijdens de pride aan het grote publiek i.p.v. ze in een kist te bewaren.

Merk je sinds 1996 evolutie in die tekeningen?

Zeker! Als ik er 25 neem van 2003 en 25 van vorig jaar, voel ik dat mijn hand zelf zekerder is geworden. Toch zijn er tekeningen die ik vroeger maakte waar ik echt fier op ben. Stukken waar ik na 25 jaar echt wel achter sta. Ik zou dat 10j geleden niet gedaan hebben. Ik voel me er nu wel zekerder in.

Zijn dit al jou pride tekeningen, of heb je er thuis nog liggen?

Tuurlijk, maar we hebben een selectie gemaakt van de betere. Maar ik hoop dat de mensen gaan zien dat dit meer is dan een paar krabbelingen. Het is zeker niet de bedoelingen om hier ‘kunst’ mee te maken. Het is voor mij de oefening het moment en de sfeer te vatten. Ik merk dat mensen hun fantasie gebruiken en daardoor meer aangetrokken worden dan door een gewone foto op facebook.

Jan, happy pride!

https://www.bistrohulot.com/

http://www.scheirs.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.